AIK banka tvrdi da je dogovoren plan za Nibens grupu

AIK banka, koja je najveći finansijski poverilac putarskih preduzeća "Nibens grupe", saopštila je danas da su poslovne banke dogovorile principe plana restrukturiranja te grupacije, kojim će se omogućiti deblokada računa i reprogramiranje obaveza tog poslovnog sistema. Banke su to dogovorile juče na sastanku u Agenciji za privatizaciju, u cilju trajnog rešavanja nastalih problema u "Nibens grupi". Predstavnici putara "Nibens grupe" i Samostalnog sindikata putara Srbije, sa druge strane, tvrde da nisu juče postigli dogovor o odlaganju naplate potraživanja sa AIK bankom, koja je njihov najveći finansijski poverilac, ali su bankama dali novi rok - do četvrtka, da se usaglase o načinu rešavanja problema tih preduzeća. Zahtev privrednih društava iz sastava "Nibens grupe" za isplatu zaostalih zarada pogrešno je usmeren na AIK banku, koja ni po kom osnovu nije dužnik ovoj grupaciji, niti njihov investitor.

AIK banka tvrdi da je dogovoren plan za Nibens grupuAIK banka, koja je najveći finansijski poverilac putarskih preduzeća "Nibens grupe", saopštila je danas da su poslovne banke dogovorile principe plana restrukturiranja te grupacije, kojim će se omogućiti deblokada računa i reprogramiranje obaveza tog poslovnog sistema.

Banke su to dogovorile, kako je navedeno, juče na sastanku u Agenciji za privatizaciju, u cilju trajnog rešavanja nastalih problema u "Nibens grupi".

Predstavnici putara "Nibens grupe" i Samostalnog sindikata putara Srbije, sa druge strane, tvrde da nisu juče postigli dogovor o odlaganju naplate potraživanja sa AIK bankom, koja je njihov najveći finansijski poverilac, ali su bankama dali novi rok - do četvrtka, da se usaglase o načinu rešavanja problema tih preduzeća.

Zahtev privrednih društava iz sastava "Nibens grupe" za isplatu zaostalih zarada pogrešno je usmeren na AIK banku, koja ni po kom osnovu nije dužnik ovoj grupaciji, niti njihov investitor, ističu u banci.

Imajući u vidu izuzetno složenu ekonomsko - socijalnu situaciju u "Nibens grupi" AIK banka je i tom prilikom pokazala partnersko razumevanje u rešavanju tih problema i iskazala spremnost da sačeka sve investitore te grupacije u isplati založenih potraživanja, kako bi se omogućila isplata zarada putarima.

Pismo takve sadržine, sa predlogom protokola, već je dostavljeno Putevima Srbije, kao najznačajnijem investitoru "Nibens grupe", navedeno je u saopštenju AIK Banke.

Sindikalne organizacija u preduzećima za puteve "Beograd", "Bačkaput", "Niš", "Vranje" i "Kragujevac", u okviru "Nibens grupe", najavili su da će putari sutra protestovati ispred poslovnih prostorija AIK banke, svako u svom gradu, zbog neisplaćenih zarada radnicima, saopštio je sinoć Samostalni sindikat putara Srbije.

Zaposleni su, kako je navedeno, prinuđeni na protest zbog toga što AIK banka i Javno preduzeće "Putevi Srbije" ne mogu da se dogovore i prevaziđu prepreke, kako bi se zaposlenima u tim preduzećima isplatile zarade koje nisu primili od marta.

"Molili smo AIK banku da odloži za mesec dana naplatu potraživanja da bi radnici mogli da počnu da primaju plati i ponovo rade, ali je ta banka tražila od Puteva Srbije da garantuju da moraju da plate AIK banci taj novac bez obzira da li će ga radnici Nibensa zaraditi u narednom periodu", rekla je Tanjugu predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović.

Ona je kazala da generalni direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak to nije hteo da potpiše i putari "Nibens grupe" su dali bankama rok da se do četvrtka u podne konačno usaglase o njihovoj sudbini.

Putari traže od AIK banke da se privremeno, na mesec dana, odloži naplatu dugova, iz sredstava koje "Nibens" grupa dobija za održavanje puteva, a na osnovu ugovora koji ima sa "Putevima Srbije".

Banke, kao najveći poverioci putara "Nibens grupe", potražuju između 110 i 130 miliona evra.

Na jučerašnjem sastanku u Agenciji za privatizaciju su, prema njenim rečima, prisustvovali, direktor te agencije Vladislav Cvetković, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i predstavnici banaka.

Vlasnik "Nibens" grupe Milo Đurašković, koji je u maju uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja, je prilikom zaduživanja kod AIK banke kao garanciju unapred založio novac koji "Nibens" grupa treba da dobija za održavanje puteva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik